Piirtäjä omalla tasollaan

Lapsella on tahtoa toimia, tehdä asioita. Lapsi oppii tekemällä, toistamalla ja toistamalla. Miten tämä liittyy SULO-tuoliin?

SULO-tuolista saa syöttötuolin jo pienemmälle ihmiselle, mutta sen idea toimia juniortuolina on tärkeä. Muotoilija Petteri Häkkinen on tekevä ihminen, onhan hän myös puuseppä ja ollut lapsi itsekin. Hän on halunnut tehdä tuolin, joka muuntuu kehitysvaiheiden ja tarpeiden mukana. Sellaisen joka toimii vauvalla, taaperolla ja auttaa lapsia nousemaan pöydän äärellä sellaiselle tasolle, missä on helppo toimia.

Kuten esimerkiksi piirtää.

Lapsi-messuille odotimme tietenkin eniten pienempiä lapsia vanhempineen, mutta yllättäen perjantaina messukeskus oli TÄYNNÄ koululaisia. Syykin selvisi. Helsingin Messut oli jakanut pääkaupunkiseudun kouluille ilmaislippuja ja moni opettaja toikin luokkansa messuille. Olihan siellä kotieläimiä ja Kirja käteen -alue.

Moni koululainen jäi myös piirtämään, ihan pidemmäksikin aikaa. Ihan tavalliselle valkoiselle A4-paperille. Eräät pojat piirsivät vihanneksia ja hedelmiä, joista koulussa oli ollut juuri puhe, moni piirsi sateenkaaria ja eräs nuorempi herra kävi isosiskonsa kanssa kahtena päivänä piirtämässä ensin hanan ja sitten ylivuoren. Hän käytti piirroksiin reilusti aikaa.

Meillä oli Lapsi-messuilla Stockmarin liidut. Ne ovat meille (eli Hannalle ja Jaakolle) tuttuja, sillä olemme piirtäneet lapsina niillä loputtomat määrät. Stockmarin mehiläisvahaliidut ovat osa steinerkoulujen arkea, kun vihkoja työstetään mm. itse joka päivä. Alla video amerikkalaisten opettajien havainnevideoon. Samalla selviää vahaliitujen nk. syvempi merkitys osana työvälineitä pienillä koululaisilla.

SULO-tuoliin ne sopivat piirustupariksi myös siksi, että niistä selviää laatu heti – ensimmäisellä vedolla. Etenkin palikkaliidut ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan mahtavat! Palikkaliidulla saa niin monenlaista jälkeä: todella leveää, einiin leveää ja kulman kärjellä ihan ohutta. Stockmarin etu on myös raaka-aine. Värejä voi vaikka syödä (eivät muuten maistu hyvältä). Plus ne sopivat ja pysyvät hyvin pienemmänkin lapsen kädessä.

Lapsi jolla on tarve piirtää, kaipaa kunnon piirustusvälineitä – siinä missä aikuinen joka kokee tarvetta piirtää. Eikä sen tarvitse olla mitään kovin ihmeellistä. Näillä liiduilla pääsee jo mahtavaan alkuun ja ne ovat todella riittoisat.

Kuten eräs lapsi totesi vanhemmilleen pöydässämme: ”En mä vielä lähde” ja jatkoi kun vanhemmat ehdottivat, että jos jatkaisi kotona: ”Ei siellä ole näin hyviä värejä!”.

SULO-tuolin näkökulmasta tärkeää on auttaa erilaisia (ikäisiä, kokoisia, motorisesti eritasoisia) lapsia toteuttamaan visioitaan, tehtäviään – jotka voivat olla läksyjä tai vain tarve piirtää/tehdä jotain. Tunteen pitää olla silloin hyvä, tukeva ja varma. SULO-tuoli haluaa antaa sen tunteen istujalleen.

Kun tuoli on sopivalla korkeudella ja tukevan oloinen hartiat eivät kipeydy eikä  tunnu siltä, että vaikkapa piirtäminen olisi vaivalloista eli mälsää, jolloin piirtäminen jäisi vähemmälle. Piirtäminen on hienomotoriikan, hahmottamisen ja itseilmaisun kehittymisen kannalta tärkeää ja ennen kaikkea hauskaa puuhaa! Siksi tuolin tulee olla istujan tarpeiden mukainen.

Piirtämään opitaan, kun saa piirtää. Lapsi oppii toistojen kautta. Kuten aikuinenkin on oppinut.

Stockmarin värejä saa Helsingissä Kirjokanta-kaupasta Kalevankadulta ja heidän verkkokaupasta sekä mm. Waldorfshopista.

Stockmarin päämajan sivuilta löytyy myös tipsejä miten vahaliituja voi käyttää, saksaksi ja englanniksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *