Suloinen Lahti

Lahdessa alkunsa saanut SULO-tuoli löytyy nyt myös lahtelaisesta Vaunupuodista. Vaunupuoti sijaitsee Vuorikadulla, Harjun koulun naapurissa. Tuotteita on myynnissä kahdessa kerroksessa ja alakerrasta SULO-tuolitkin löytää.

Suloista päivää kaikille, missä ikinä oletkin!

Vielen dank Kind + Jugend!

Kölnissä järjestettiin 19.–22.9.2019 jälleen yhdet maailman isoimmista lasten messuista. Kind + Jugend -messuilla oli kaikkea uusista sovelluksista trendeihin, sisustukseen, menopeleihin ja muihin innovaatioihin. Asioita maan ja taivaan väliltä.

Halleissa oli 1288 eri näytteilleasettajaa 55 eri maasta Euroopasta, Aasiasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta kuin Australiasta sekä noin 24.000 vierailijaa 133 maasta.

SULO-tuolin lisäksi osastoillaan Suomea olivat edustamassa LUMO Kids, Lullame, Babyidea sekä  Buubla. Kukin omissa koordinaateissaan. Meidän kulmaosastomme sijaitsi hallissa 11.1.

Jatka lukemista ”Vielen dank Kind + Jugend!”

Oi kesä, oi kesä – olit suloinen!

Kesällä kuvattiin Jenni-Marian ja 10 kk – 13-vuotiaiden lasten kanssa Lahden sataman Piano Paviljongissa fiiliskuvia.

Jännittikö miten menee? No h i u k a n. Niin Jenni-Mariaa, minua kuin lapsimallejakin – ja ehkä heidän vanhempia myös.

Mitä JOS sataa?!?

Piti sataa, muttei satanutkaan. Olikin todella helteinen päivä. Lapset ja helle tai helle ja kuka vain! Voi pojat ja tytöt. Onnea on vesielementti! Järveltä tuuli lempeästi ja tunnelma todellakin oli kuin Nizzassa – tai kuin Muumit Rivieralla.

Jatka lukemista ”Oi kesä, oi kesä – olit suloinen!”

Persoonalliset lapsimallit hakusessa

Maanantaina 22. heinäkuuta 2019, Lahden sataman Piano Paviljongissa klo 11–16 pidettäviin kuvauksiin on hakusessa pari mallia: persoonallisia, ilmeikkaitä lapsia, jotka tykkäävät olla kameran edessä. Heillä voi olla hyvinkin jokin nk. erityispiirre.

  • noin 6 kk ikäinen istumaan oppinut tyyppi
  • taapero-ikäinen tyyppi

Teemana: Hassun Hattu Henkilön kesäkutsut

Juhlissa kuuluu olla kakku, koristeita, mutta ei välttämättä edes hattua – paremminkin hyvä tunnelma. Ja vieraathan tekevät juhlat!

YHTEYSTIEDOT

Hanna Kopra
hanna@vesalainen.fi
0408377007 Jatka lukemista ”Persoonalliset lapsimallit hakusessa”

Piirtäjä omalla tasollaan

Lapsella on tahtoa toimia, tehdä asioita. Lapsi oppii tekemällä, toistamalla ja toistamalla. Miten tämä liittyy SULO-tuoliin?

SULO-tuolista saa syöttötuolin jo pienemmälle ihmiselle, mutta sen idea toimia juniortuolina on tärkeä. Muotoilija Petteri Häkkinen on tekevä ihminen, onhan hän myös puuseppä ja ollut lapsi itsekin. Hän on halunnut tehdä tuolin, joka muuntuu kehitysvaiheiden ja tarpeiden mukana. Sellaisen joka toimii vauvalla, taaperolla ja auttaa lapsia nousemaan pöydän äärellä sellaiselle tasolle, missä on helppo toimia.

Kuten esimerkiksi piirtää.

Lapsi-messuille odotimme tietenkin eniten pienempiä lapsia vanhempineen, mutta yllättäen perjantaina messukeskus oli TÄYNNÄ koululaisia. Syykin selvisi. Helsingin Messut oli jakanut pääkaupunkiseudun kouluille ilmaislippuja ja moni opettaja toikin luokkansa messuille. Olihan siellä kotieläimiä ja Kirja käteen -alue.

Moni koululainen jäi myös piirtämään, ihan pidemmäksikin aikaa. Ihan tavalliselle valkoiselle A4-paperille. Eräät pojat piirsivät vihanneksia ja hedelmiä, joista koulussa oli ollut juuri puhe, moni piirsi sateenkaaria ja eräs nuorempi herra kävi isosiskonsa kanssa kahtena päivänä piirtämässä ensin hanan ja sitten ylivuoren. Hän käytti piirroksiin reilusti aikaa.

Meillä oli Lapsi-messuilla Stockmarin liidut. Ne ovat meille (eli Hannalle ja Jaakolle) tuttuja, sillä olemme piirtäneet lapsina niillä loputtomat määrät. Stockmarin mehiläisvahaliidut ovat osa steinerkoulujen arkea, kun vihkoja työstetään mm. itse joka päivä. Alla video amerikkalaisten opettajien havainnevideoon. Samalla selviää vahaliitujen nk. syvempi merkitys osana työvälineitä pienillä koululaisilla.

SULO-tuoliin ne sopivat piirustupariksi myös siksi, että niistä selviää laatu heti – ensimmäisellä vedolla. Etenkin palikkaliidut ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan mahtavat! Palikkaliidulla saa niin monenlaista jälkeä: todella leveää, einiin leveää ja kulman kärjellä ihan ohutta. Stockmarin etu on myös raaka-aine. Värejä voi vaikka syödä (eivät muuten maistu hyvältä). Plus ne sopivat ja pysyvät hyvin pienemmänkin lapsen kädessä.

Lapsi jolla on tarve piirtää, kaipaa kunnon piirustusvälineitä – siinä missä aikuinen joka kokee tarvetta piirtää. Eikä sen tarvitse olla mitään kovin ihmeellistä. Näillä liiduilla pääsee jo mahtavaan alkuun ja ne ovat todella riittoisat.

Kuten eräs lapsi totesi vanhemmilleen pöydässämme: ”En mä vielä lähde” ja jatkoi kun vanhemmat ehdottivat, että jos jatkaisi kotona: ”Ei siellä ole näin hyviä värejä!”.

SULO-tuolin näkökulmasta tärkeää on auttaa erilaisia (ikäisiä, kokoisia, motorisesti eritasoisia) lapsia toteuttamaan visioitaan, tehtäviään – jotka voivat olla läksyjä tai vain tarve piirtää/tehdä jotain. Tunteen pitää olla silloin hyvä, tukeva ja varma. SULO-tuoli haluaa antaa sen tunteen istujalleen.

Kun tuoli on sopivalla korkeudella ja tukevan oloinen hartiat eivät kipeydy eikä  tunnu siltä, että vaikkapa piirtäminen olisi vaivalloista eli mälsää, jolloin piirtäminen jäisi vähemmälle. Piirtäminen on hienomotoriikan, hahmottamisen ja itseilmaisun kehittymisen kannalta tärkeää ja ennen kaikkea hauskaa puuhaa! Siksi tuolin tulee olla istujan tarpeiden mukainen.

Piirtämään opitaan, kun saa piirtää. Lapsi oppii toistojen kautta. Kuten aikuinenkin on oppinut.

Stockmarin värejä saa Helsingissä Kirjokanta-kaupasta Kalevankadulta ja heidän verkkokaupasta sekä mm. Waldorfshopista.

Stockmarin päämajan sivuilta löytyy myös tipsejä miten vahaliituja voi käyttää, saksaksi ja englanniksi.

 

Lapsi-messut paketissa

SULO-tuoli oli ensimmäistä kertaa mukana Lapsi-messuilla. Kolmipäiväinen tapahtuma tarjosi paljon hui hai hulinaa, ihmisvilinää ja mukavia kohtaamisia.

Pääsimme testaamaan minkä ikäisille ja kokoisille SULO-tuoli on hyvä. Muotoilija ja artesaanipuuseppä Petteri Häkkinen on osannut arvioida aivan oikein: SULO-tuoli sopii hyvin monen ikäisille lapsille. Piirtämässä kävi nimittäin niin taaperoita kuin isompia koululaisia. Eli istumassa pidempiäkin aikoja SULO-tuoleilla. Jotkut kävivät kahtenakin päivänä.

Jatka lukemista ”Lapsi-messut paketissa”

SAA PIIRTÄÄ!

Taas mennään! Messuille nimittäin. Lapsi-messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa jälleen 12.–14.4.2019 ja meillä on osasto koordinaateissa 6d78. Osaston suunnittelu ja toteutus on käynnissä.

Tukholmaan tyrkytin mukaan vahaliituja, koska ”ne ovat kuule pedagogisesti hyvä valinta”, mutta eih. Silloin ne ”unohtuivat” vallan matkasta. Mutta ei tällä kertaa!

Nyt osaston teemaksi on ihan valittu SAA PIIRTÄÄ!, isoilla kirjaimilla ja myös joskus näin huutomerkillä. KOska aivan liian harvoin saa piirtää.

SULO-tuolin suunnitellut Petteri tietenkin piirtää ja on etenkin 3D-piirrosten kanssa tekemisissä, mutta messuille otetaan steinerkoulun vanhoille kasvateille niin tutut Stockmarin vahaliidut mukaan.

Sillä toden totta, niillä on tullut piirrettyä vuosikausia ja monet piirtämiseen liittyvät muistot heräävät eloon jo niiden tuoksusta.

– Hanna